Rozhovor "Nocturnal Emission"


V roce 2007 se objevilo na severočeské hudební scéně nové jméno. Nocturnal Emission se základnou v Benešově nad Ploučnicí založily čtyři mladé tváře, které až na jednu výjimku, basáka Loudise, stály poprvé v kapele. N.E. nabírali na koncertní činnosti a nebáli se ani studia. Dokonce vycestovali i za hranice! Ovšem na začátku roku 10 se náhle po kapele slehla zem. Co se stalo s rozjetým jménem a kam se poděli její muzikanti, o tom si budu povídat s kytaristou Vladimírem. Hudebník, jehož vývoj možná někoho překvapí. Kytarista s kořeny v death / grindu, který prošel řadou projektů a hudebních skupin od nejtvrdších žánrů, přes punk, rock až skončil v popové škatulce. Pojďme zavzpomínat na jméno, které po sobě zanechalo dvě nahrávky.

Vzpomeň na začátky Nocturnal Emission a řekni koho to byl nápad založit kapelu a kde se vzali vlastně všichni muzikanti co stáli u zrodu?

To nás skoro jistě napadlo někde koncem osmý třídy na benešovský základce, kam sme s Ondrou chodili do stejnýho ročníku. Půjčovali jsme si navzájem cédéčka pekelnejch kapel  a vůbec si tak s těma mastnejma vlasama rozuměli, on mi dones Six Feet Under, já jemu ňáký čerty z Norska a všechno bylo pěkný. Vyeskalovalo to teda tím, že jsme se s Ondry mámou vypravili koupit bicí soupravu a začali zkoušet v nějaký budce vedle hajzlů na koupališti. Dodneška moc nechápu jak to mohlo projít, protože to bylo v sezoně, koupaliště plný, no a my tam do nich denně hulili nějaký pokusy o death metal. Loudis se připojil podle mě proto, protože chodil na to koupaliště na pivo a měl basu, a Dáda měl dlouhý vlasy a tričko Cannibal Corpse, takže jsme ho logicky chtěli, a nakonec ho přemluvili.


Hned na začátku roku 2008 jste šli do studia nahrát vaše první promo, byli jste všichni za jedno a šli do toho po hlavě nebo se někdo cukal a bál se výsledku. Ono jít po necelém roce hraní rovnou do studia není asi pro každého.

Nikdo se necukal, věděli jsme že Slávek zahejbe nějakejma čudlikama, budem naprostý legendy a za rok nás pozvou na Brutal.

Kolik bylo vyrobeno kusů vašeho promáče? Posílali jste ho také na recenze nebo bylo pouze k prodeji na koncertech?

To si moc nepamatuju, to byly prostě pálený cédéčka který jsme prodávali / rozdávali na koncertech.  je možný že už v tom měl tenkrát prsty Kuba Linhart a dělal to nějak kultivovanějš, ale nemyslim si že jsme to posílali někam na recenze, podle mě jsme znali jenom youtube, freevideo a rotten 


Co se ti vybaví, když vzpomeneš na vás první koncert?

Vybaví se mi Halasák v Sorce s březňákem v ruce jak rozjíždí vrtule s tou svojí prořídlou mařenou. Taky si pamatuju že nás Tomas Bouda pochválil (že prej udržíme rytmus nebo co) a bylo to celkově pěkný.

Rok 2008 - 2009 byl ve znamení hojného koncertování. Dokonce jste vyrazily i za hranice. Kdo se staral o chod kapely a zařizování koncertů? Měli jste chuť hrát více nebo to bylo tak akorát slučitelné s vaším osobním životem?

O to všechno se právě staral Kuba Linhart, kterej nás jako naprosto vidláckou kapelu hodil jako předskokany Torr nebo (myslím) Isacaarum, což je skvělý a komický zároveň. Nevím už jestli sme se podívali za hranice Česka, ale bylo i pár koncertů který jsme si nějak pochybně zařídili po svým a to ňákym způsobem většinou za hranicema skončilo. Třeba jsme přijeli do Lípy a tam nás přivítal plnej klub takovejch divnejch fašounků, neboli přátel kapely Obscurum, ale po krátkym dilematu a lahvince prvotřídní Božkov pepermint sme to do nich stejně nahulili a rychle hrdinsky odjeli. Nebylo to tak že by se koncertovalo každej víkend, takže sme mezitim uplně v klidu stíhali sedět s levným vínem v parku a náš osobní život zůstal neohrožen.

Složení kapely bylo stálé ale live s vámi občas vystupoval druhý zpěvák, který se ovšem na další nahrávce už nepodíle, kam se zmizel?

To byl Kuba Hout, aka Jack. To je normální že on se tak objevuje a mizí. Jezdil s náma protože víc lidí znamenalo víc srandy a zároveň to pro nás byl hrdina protože hrál v Killhim!

Vaše druhá nahrávka byla vydaná jako split CD s německou kapelou Morbid Butcher. Jak se taková věc realizuje? Kdo koho oslovil ?

To sem zaregistroval takovej trend v tom metaláckym světě, že každej kdo něco znamenal, tak měl nějaký splitko, tak sem prostě votevřel myspace a první metalová kapela z Německa kterou sem našel ode mně obdržela email kde sem jim oznámil, že spolu uděláme splitko. Byli to nakonec naštěstí supr kluci, jen si asi z Benešova odvezli lehký trauma.

Když si člověk poslechne vaše první promo a srovná to s materiálem ze splitka, tak za jeden rok se z hudby vytratil vliv death metalu a je zde více patrný grindcore a vše je bráno více jako sranda. Co se stalo že jste se ubírali trochu jiným směrem, nebo je to jen můj pocit?

No jo, to bylo protože ten rok předtím jsme nevěděli co je grindcore, to se však změnilo po naši návštěvě festivalu Fekal party a věděli jsme že to zlo musíme posunout na další úroveň, a tak jsme se rozhodli že všechny naše nový písničky budou o psech, kromě hitovky "osobák do Habartic" jsme se toho drželi téměř až do konce.


Vše vypadalo dobře ale rok 2010 přinesl nic než ticho, po Nocturnalech se slehla zem. Co se stalo že vše utichlo?

No nějak jsme se na to vyprdli, Loudise s Dádou to asi moc nebavilo a my s Ondrou jsme nejspíš ucejtili prachy a slávu u Killhim!

Jsi ve spojení s ostatními muzikanty z N.E.? Víš třeba kde teď kdo hraje?

Od tý doby co sem se odstěhoval z Děčína a pak z ČR, tak už bohužel hodně málo, ale mám kluky furt v srdíčku a snad letos dáme nějaký posezení. Jestli se nepletu, tak jedinej kdo je aktivní je Ondra a ten bubnuje ve skvělý thrashový kapele BOB.

Ačkoliv ses hudebně vyvinul jiným směrem, zajímalo by mě zda by jsi souhlasil s realizací třeba vzpomínkového koncertu nebo dokonce reunionu? Popř kdyby přišel někdo s nápadem jiného tvrdě metalového projektu, šel bys do toho?


To metaláctví byla prostě jedna z mnoha etap, kterou prožije skoro každej jinoch co se zajímá o kytarovou hudbu a tak nějak hledá a objevuje, dneska už se o metalovou scénu starám jenom hodně okrajově, protože mi to prostě přestalo připadat jakkoliv zajímavý, a taky sem brzo zjistil že si agresi, tvrdost apod. můžu najít  v pro mě mnohem sympatičtější podobě i v jinejch žánrech.  Sem tam se vrátím k pár metal / hardcore kapelám na který nedám dodneška dopustit, ale obecně, nová deska třeba Kanye Westa mě zajímá mnohem víc než noví Cannibal Corpse, takže to že bych znova někdy hrál v metalový kapele je vysoce nepravděpodobný, haha.